Je barvanje las škodljivo?
Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani
barvanje las skoduje
Je barvanje las škodljivo?

O škodljivosti barvanja las obstaja veliko polemik in različnih mnenj. Pri večini barv za lase je danes mogoče reči, da je postopek barvanja las varen, saj so se izpopolnile tako barve kakor tudi proces barvanja (npr. beljenja) las. Z več študijami so bile ovržene tudi povezave med barvanjem las in pojavi rakavih obolenj (npr. na mehurju, dojkah, ipd.). Mnogi strokovnjaki so si enotni, da barve za lase predstavljajo večje zdravstveno tveganje, ko gre za kožo lasišča, saj lahko sestavine barv za lase povzročajo razne alergične reakcije in dražijo kožo. Med alergeni, ki so lahko prisotni v barvah za lase, je najbolj problematičen PPD (P-fenilendiamin), ki lahko v primeru alergične reakcije povzroči otekanje vek ali pa razne izpuščaje na lasišču. Običajno je te sestavine več v temnejših odtenkih barv za lase. Tekom let je napredoval tudi sam proces beljenja las, ki je v preteklosti veljal za najbolj škodljivega in agresivnega. Danes beljenje las za lasišče ni več tako agresivno kot v preteklosti, saj je delež amonijaka izjemno majhen (okoli 1,5 %). Obstajajo tudi barve za lase, ki amonijaka sploh ne vsebujejo.

Barvanje las in zdravje

Pogosto je mogoče slišati, da barvanje las na dolgi rok povzroča popolno izgubo las. To je eden izmed mitov, ki krožijo o uporabi barv za lase. Lasje namreč neprestano rastejo, na izpadanje pa mnogo bolj kakor barve za lase vplivajo razne bolezni, hormoni, stres, ipd. Povečana izguba las je značilna tudi za obdobje nosečnosti, ko otrok materi pobere velik del hranilnih snovi, zato lasje po porodu potrebujejo še okoli 2 leti, da si v celoti opomorejo. V nosečnosti se barvanje las pogosto odsvetuje – ne zato, ker bi s tem neposredno škodovali otroku, temveč zato, ker bi barva zaradi hormonskih sprememb pri nosečnici lahko prijela v drugačnem odtenku kot običajno.

Največje zdravstveno tveganje pri barvanju las je običajno nevarnost alergične reakcije na barvo za lase. Pred barvanjem naj bi zato vselej barvo preizkusili na majhnem koščku lasišča in nato počakali en dan, da se pokažejo morebitne alergične reakcije. Gre za preventivni alergijski test, s katerim ugotovimo, ali smo na sestavine v določeni barvi za lase nemara alergični. Alergeni v barvah za lase lahko potencialno povzročijo pordelo kožo, srbečico, izpuščaje na lasišču, otekle veke, ipd. Da bi lasišče pred barvanjem zaščitili, si ga pred barvanjem ne umivamo – lasišče namreč ščiti naravni mastni sloj, ki je naravna prepreka, da bi preveč barve za lase prehajajo skozi lasišče in kožo v telo.

Danes obstaja že veliko preparatov, s katerimi lahko obnovimo in negujemo barvane lase ter jih na ta način učinkovito zaščitimo pred morebitnimi škodljivimi vplivi barvanja.

So vse barve enako kvalitetne?

Vse barve za lase niso enako kvalitetne, prav tako lahko nekatere vsebujejo določene alergene, ki jih druge ne. Običajno so barve pri frizerju bolj kvalitetne, saj ne vsebujejo škodljivih kemikalij, so pa hkrati bolj prekrivne in kakovostne. Najcenejše barve, ki jih je moč kupiti v trgovini, lahko vsebujejo mnoge alergene in škodljive snovi, prav tako pa te barve ne zagotavljajo vselej istega barvnega odtenka. Razlog za to je, da razmerja pigmentov pri tovrstnih barvah niso vselej natančno določena. Lase najbolj poškodujejo barve, ki imajo visoko vsebnost amonijaka – ta sestavina je običajno najbolj prisotna v barvah, ki jih po nizkih cenah lahko kupimo v drogerijah in trgovinah.

Spoznajte izdelke

Keune SO PURE COLOR

Keune So Pure Color je nežna trajno obstojna barva za lase, 100% brez amoniaka in parabenov. Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek

Keune SO PURE RECOVER

Za obnovo, nego in utrjevanje poškodovanih las. Aromaterapevtsko doživetje s Keune So pure Recover linijo. Nova linija obsega šampon, masko, olje in balzam v spreju. So Pure natural balance - wellness za vaše lase! Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek

Keune BOND FUSION

Ponovno poveže pretrgane vezi v laseh in zagotavlja 43% manj lomljenja las. Bond fusion lahko uporabite kot samostojni tretma ali dodatek k barvi! Meša se lahko v barve kateregakoli proizvajalca. Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek