Prednosti in slabosti beljenja zob
Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani
beljenje zob
Prednosti in slabosti beljenja zob

Beljenje zob je v nekaj letih preplavilo ves planet. Vse več ljudi se odloča za katerega izmed mnogih načinov, s katerimi je mogoče pobeliti svoje zobe. Obstaja več različnih metod beljenja, vse pa niso enako varne in dobre za zobe. Nekatere metode so v domeni zobozdravnikov in zdravstvenega osebja (npr. beljenje zob v ordinacijami s posebnimi lučmi, materiali ali vročino), druge pa so namenjene domači uporabi (npr. uporaba plastične opornice, na katero se nanese belilno sredstvo). Beli zobje gotovo pomenijo lepši nasmeh, mnogokrat pa je vprašanje, ali je ta nasmeh tudi bolj zdrav. Ker o beljenju običajno vemo premalo, se je za nasvet sprva najbolje obrniti na zobozdravnika, ki oceni, kakšna metoda beljenja bi bila za vaše zobe najmanj škodljiva in najbolj uspešna. Beljenje zob namreč pri vseh ljudeh ne pomeni enakih rezultatov. Mnogi, ki se odločijo za beljenje, tega dejstva ne poznajo in so na koncu razočarani nad rezultati. Znano je, da je uspešnost beljenja odvisna tudi od obarvanosti sklenine zob – rumenkasto sklenino se lahko pobeli mnogo bolj učinkovito kakor rjavkasto ali sivo. Pri nekaterih se beljenje zob, zaradi obarvanosti sklenine, sploh ne opazi. Prav tako je potrebno pred beljenjem vedeti, da lahko pride do odstopanj v barvi, ko gre za zalivke in mostičke – beljenje namreč ne spremeni barve teh materialov, zato bodo ti deli po beljenju morda izstopali. Če imate na svojih zobeh veliko zalivk v barvi zob, je boljša alternativa beljenju morda odločitev za porcelanaste zobne luske.

Ali je beljenje zob škodljivo za sklenino?

Razne študije in raziskave so si enotne, da belilna sredstva, ki ne vsebujejo več kakor 10 % karbamid peroksida ne škodujejo zobni sklenini. V najslabšem primeru jo lahko takšna belilna sredstva samo minimalno poškodujejo, ne morejo pa je uničiti. Po nekaterih ugotovitvah, naj bi bolj kot beljenje, zobe poškodovali sadni sokovi in sladke brezalkoholne pijače.

Prednosti beljenja zob

Strokovnjaki vseeno ne priporočajo dolgotrajnega in prepogostega beljenja zob, saj na dolgi rok belilna sredstva vendarle imajo vpliv na sklenino.

Slabosti beljenja zob

Kaj lahko za bolj bele zobe storimo sami?

Obstaja nekaj domačih metod, s katerimi si lahko pomagamo do bolj belega nasmeha, gre za belilna sredstva, ki so na voljo v trgovinah in so v obliki gela. Ta sredstva se nanese na opornico, ki jo glede na ugriz pacienta izdela zobozdravnik. Ta sredstva vsebujejo nekaj odstotkov karbamid peroksida in lahko poškodujejo zobne živce ali sklenino, zato jih je vselej potrebno uporabljati v skladu z navodili zdravnika.

Na tržišču so na voljo tudi mnoge zobne paste z belilnim učinkom, ki vsebujejo zelo majhne količine karbamid peroksida in drobne delce, ki z drsanjem po sklenini očistijo površino zob. Žal ta metoda beljenja zob ni tako učinkovita, pogost stranski učinek pa je tudi skelenje zob.

Spoznajte izdelke

Keune SO PURE COLOR

Keune So Pure Color je nežna trajno obstojna barva za lase, 100% brez amoniaka in parabenov. Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek

Keune SO PURE RECOVER

Za obnovo, nego in utrjevanje poškodovanih las. Aromaterapevtsko doživetje s Keune So pure Recover linijo. Nova linija obsega šampon, masko, olje in balzam v spreju. So Pure natural balance - wellness za vaše lase! Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek

Keune BOND FUSION

Ponovno poveže pretrgane vezi v laseh in zagotavlja 43% manj lomljenja las. Bond fusion lahko uporabite kot samostojni tretma ali dodatek k barvi! Meša se lahko v barve kateregakoli proizvajalca. Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek