Česanje: miti o krtačenju las
Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani
cesanje krtacenje
Česanje: miti o krtačenju las

O negi las je mogoče zaslediti kar nekaj mitov, ki so zares daleč od resnice in v celoti – »privlečeni za lase«. Zlasti ženske na svoje lase pogosto gledajo kot na ključni pokazatelj svoje ženskosti. Lasje tudi zares navzven kažejo, kako zdrav je človek. Seveda pa so lepi lasje tudi rezultat pravilne in ustrezne nege. Ker se nege in česanja las drži toliko mitov, smo za vas zbrali tiste, ki jih slišimo najpogosteje in ki nikakor ne držijo.

Mit #1: Česanje pospešuje izpadanje las

Najpogostejši mit, ki se ga boji marsikdo je, da pogosto česanje ali krtačenje las pospešuje izgubo las. Marsikdo zato povečano izpadanje las pripiše česanju, zato lase redkeje krtačijo in umivajo. Resnica je daleč od tega, saj je redno odstranjevanje odmrlih las pogoj za to, da lahko zrastejo novi. Pri umivanju in česanju las je potrebno biti zmeren – to pomeni, da lase prečešemo po potrebi, običajno zjutraj in zvečer, umivamo pa si jih, ko postanejo mastni oziroma umazani (na par dni). Vsakodnevno umivanje las ni potrebno.

Mit #2: Lase si češite čim pogosteje vsak dan

Tudi druga skrajnost ne drži. Lase si ni priporočljivo česati 100 krat v enem dnevu. Ta mit namreč temelji na tem, da česanje in krtačenje las spodbuja izločanje naravnih olj iz lasišča. Lasje naj bi zaradi tega postali bolj sijoči in naj bi hitreje rastli.  V resnici pa prepogosto česanje povečuje trenje las, kar lahko privede do poškodb in celo lomljenja las. To pomeni, da si je potrebno lase počesati po potrebi, nikakor pa v tem ne gre pretiravati.

Mit #3: Če lase krtačite 100-krat na dan, bodo rastli hitreje

Eden izmed najbolj trdovratnih mitov pravi, da bodo lasje rastli hitreje, če jih bomo zelo pogosto česali. V resnici pogosto krtačenje ne vpliva na hitrejšo rast. Res je sicer, da s krtačenjem in masažo lasišča povečamo prekrvavitev, toda to ne pomeni, da bodo lasje začeli rasti hitreje. Nobeno pretiravanje ni dobro in to je potrebno upoštevati tudi pri krtačenju las.

Mit #4: Lasje, ki jih ne češemo, so manj poškodovani

Nekateri se poškodovanim lasem, cepljenju konic in lomljenju las želijo izogniti tako, da si lase ne češejo. To je v primeru krajših las še izvedljivo, pri dolgih, gostih ali kodrastih laseh, pa se za kaj takega raje ne odločajte. Lasje brez česanja lahko hitro postanejo zavozlani do te mere, da jih ne bo več mogoče razčesati in vam ne bo preostalo drugega, kakor da jih odstrižete. Da bi lase ohranili nepoškodovane, je bolje uporabiti razne maske za lase, balzame, olja, ipd. Lasje brez česanja ne bodo manj, ampak kvečjemu bolj poškodovani.

Mit #5: Kombinacija pogostega krtačenja in feniranja povzroča  plešavost

Zelo trdovraten mit je tudi ta, da fen frizure – frizure, ki jih oblikujemo z uporabo krtač in fena, povzročajo plešavost. Ker si nekatere ženske takšne frizure delajo vsakodnevno, je pomembno, da se tak mit razbije, saj se sicer lahko začnejo obremenjevati po nepotrebnem. Pogosto feniranje sicer lase izsuši, ob pomanjkljivi negi tudi poškoduje, osmodi, itd. Pri ustvarjanju fen frizur običajno izpade tudi večja količina las, a to ne pomeni, da bomo postali plešasti. Izpadle lase namreč nadomestijo novi.

Mit #6: Tesno krtačenje las v fige, čope ali kite ne povzroča plešavosti

Nekatere ženske se bojijo, da bodo zaradi česanja v čop ali figo, izgubile lase in postale plešaste. V resnici je tako, da lahko pride do povečanega izpadanja las na tistih predelih lasišča, kjer so lasje ves čas počesani tesno v figo, čop ali kito. Na takih predelih je mogoče opaziti manjši prirast las, kar je lahko videti kot plešavost. Temu se je mogoče izogniti s tem, da lase ne spenjamo preveč na tesno ali pa jih tu in tam pustimo prosto padati na ramena. Če na svojem lasišču opazite predele, kjer imate manj las, poskrbite za drugačno prečko, lase pa večkrat pustite svobode in jih ne spnite. Dobro je tudi, da se vsake toliko odločimo za bolj korenito spremembo svoje frizure.

Spoznajte izdelke

Keune SO PURE COLOR

Keune So Pure Color je nežna trajno obstojna barva za lase, 100% brez amoniaka in parabenov. Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek

Keune SO PURE RECOVER

Za obnovo, nego in utrjevanje poškodovanih las. Aromaterapevtsko doživetje s Keune So pure Recover linijo. Nova linija obsega šampon, masko, olje in balzam v spreju. So Pure natural balance - wellness za vaše lase! Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek

Keune BOND FUSION

Ponovno poveže pretrgane vezi v laseh in zagotavlja 43% manj lomljenja las. Bond fusion lahko uporabite kot samostojni tretma ali dodatek k barvi! Meša se lahko v barve kateregakoli proizvajalca. Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek