Kako se znebiti glivic na nohtih?
Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani
glivice na nohtih
Kako se znebiti glivic na nohtih?

Glivice na nohtih prizadenejo zelo veliko ljudi. V prvi vrsti so glivice na nohtih neprijetnega videza, povzročajo neprijeten občutek in uničujejo noht, hkrati pa so lahko tudi resen zdravstveni problem, ki se ga lahko zdravi tudi več let. Glivice najpogosteje prizadenejo tiste predele, ki jim nudijo najboljše pogoje za življenje – torej predele, kjer je vlažno, zmerno toplo in temno. Tako se pogosto pojavijo na nohtih nog in rok, na stopalih, prenesejo pa se lahko tudi na kožo trupa, dimelj, med kožne gube itd. Na nohtih glivice prepoznamo po spremenjeni barvi nohti, spremenjeni strukturi (noht postane poroženel), lahko pa noht tudi odstopi od posteljice. Glivice na nohtih niso zanemarljiv problem, saj povzročajo neprijeten videz pa tudi bolečino. Možnost pojava glivic na nohtih je dokaj visoka, še posebej v toplejšem delu leta ali pri pogostem močenju rok in nog.

Okužbo na nohtih navadno povzročajo glivice iz skupine dermatofitov. Glivice nohte prizadenejo na različne načine, v zadnji fazi pa nohti lahko povsem odstopijo od posteljice. Okužba povzroči spremenjeno barvo nohta – ta se obarva rumenkasto. Spremenjena barva je najbolj vidna ob robovih nohta. Noht se lahko na določenih delih tudi odebeli, navadno se noht tudi lušči, kruši in lomi. Glivice na nohtih povzročijo, da lepi nohti dobesedno izginjajo pred našimi očmi.

Kako do lepih nohtov – preventiva

Glivice na nohtih so trdovraten pojav, zato spremembe ni za pričakovati čez noč. Največ lahko storimo preventivno – to pomeni, da preprečimo, da bi z glivicami sploh prišli v stik. Najbolj kritična gojišča za glivice so tako tuši, kopališča, savne, bazeni, slačilnice, kadi, ipd. Do okužbe pride pri neposrednem stiku s površino, možnost okužbe pa je večja, če imamo ob nohtih še kakršne koli razpoke ali rane – na teh mestih namreč glivice lažje vstopijo v kožo. Glivice se rade prenašajo tudi med družinskimi člani, z uporabo istih brisač, krp, ipd.

Pomembna je tudi higiena. Nohte in prste si po tuširanju vedno obrišemo do suhega. Če veliko nosimo zaprto obutev, si omislimo bombažne nogavice, ki so najbolj vpojne in dihajo. Le na tak način se lahko izognemo prekomernemu potenju in razmnoževanju glivic. Na javnih površinah ne hodimo bosi, ampak si vselej obujmo natikače. Poleti in v toplih mesecih imejmo svoje noge čim več na prostem, izogibajmo se tudi pretirani nošnji tekaških in drugih športnih čevljev.

Pomembna je tudi obutev – nikoli si ne kupujmo pretesne in ne-zračne obutve (npr. iz sintetike), saj koža v takšnih čevljih ne diha, se poti, to pa je idealno za nastajanje glivic. Tesna obutev lahko tudi poškoduje nohte, s tem pa poveča njihovo dovzetnost za glivične okužbe. Izogibati se je potrebno tudi deljenju obutve z drugimi osebami. Ko zaprte čevlje sezujemo, jih lahko tudi razkužimo in dobro prezračimo.Za obutev so na voljo pudri, pršila in kroglice. Tudi stopala in nohte je mogoče zaščititi pred prekomernim potenjem – s pudri, geli ali kremami. Za umivanje je priporočeno uporabljati izdelke z visokim pH. Brisače, nogavice in drug tekstil, ki je v stiku z nohti, je najbolje prekuhavati.

Zdravljenje glivic na nohtih

Kot že opisano zgoraj, je zdravljenje glivičnih okužb nohtov dolgotrajno. K zdravljenju lahko pripomoremo z ustrezno higieno in redno skrbjo za obutev, ki jo nosimo. Vendarle pa se včasih okužba tako razširi, da je potreben obisk pri zdravniku in zdravljenje z zdravili. Pri poteku bolezni je najbolj pomembno, kako hitro začnemo z zdravljenjem – če opazite glivice na nohtih ali nekaj, kar jim je na prvi pogled močno podobno, nikar ne odlašajte z obiskom zdravnika, ki bo postavil diagnozo. S takojšnjim ukrepanjem je namreč mogoče močno skrajšati potek okužbe in ponovno poskrbeti za lepe nohte, ki vas jih ne bo sram pokazati.  Zdravljenje nohta sicer traja od 4 – 6 mesecev oz. toliko časa, da nov noht preraste okuženega. Izboljšave na poškodovanem delu nohta ne bodo vidne, vidne pa so na novo izraslem nohtu. Če se želite glivic na nohtih rešiti enkrat za vselej, potem morate izvesti celotno kuro, ki jo predpiše zdravnik. Glivice na nohtih pogosto spremljajo tudi glivice na nogah (stopalih), lahko pa se prenesejo tudi na druge dele telesa. Ko nov noht preraste poškodovanega, je smiselno izvajati vse zgoraj opisane preventivne ukrepe, da se glivice ne bi ponovile. Lepi nohti so tako tudi znak zdravja in skrbi zase.

Spoznajte izdelke

Keune SO PURE COLOR

Keune So Pure Color je nežna trajno obstojna barva za lase, 100% brez amoniaka in parabenov. Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek

Keune SO PURE RECOVER

Za obnovo, nego in utrjevanje poškodovanih las. Aromaterapevtsko doživetje s Keune So pure Recover linijo. Nova linija obsega šampon, masko, olje in balzam v spreju. So Pure natural balance - wellness za vaše lase! Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek

Keune BOND FUSION

Ponovno poveže pretrgane vezi v laseh in zagotavlja 43% manj lomljenja las. Bond fusion lahko uporabite kot samostojni tretma ali dodatek k barvi! Meša se lahko v barve kateregakoli proizvajalca. Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek