Kaj storiti, če se nohti lomijo in cepijo?
Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani
krhki in lompljivi nohti
Kaj storiti, če se nohti lomijo in cepijo?

Lomljivi, tanki nohti ali nohti, ki se cepijo, so zelo pogosta težava. Seveda mnogo bolj motijo ženske, ki si običajno želijo daljše in urejene nohte. Pogosto se zgodi, da je noht videti povsem zdrav, a se že ob minimalnem udarcu odlomi ali se odlušči povrhnjica nohta. Seveda se to najraje zgodi, ko si nohte ravno oblikujete in uredite. Nohti, ki se lomijo, luščijo ali cepijo vam želijo sporočiti, da nekaj ni v redu. Pogosto so prvi znak, da v svoje telo vnašamo premalo vitaminov ali mineralov. Zna se zgoditi, da težave z nohti spremljajo tudi težave z lasmi. Pogosto je mogoče stanje in zdravje nohtov izboljšati že tako, da preprosto ugotovimo, kaj je vzrok za težave. V nekaterih primerih so težave z nohti, ki se pojavijo nenadno in so precej vidne, lahko tudi simptom za raznolike bolezenske procese, ki se dogajajo v telesu, pogosteje pa so zgolj posledica pomanjkanja hranilnih snovi. Za vas smo zbrali nekaj preprostih nasvetov, s katerimi lahko močno izboljšate zdravje in videz vaših nohtov.

Nohti in krhkost

Nohti se odlomijo ali okrušijo zaradi tega, ker so krhki. Na trdnost nohta vpliva keratin, ki se v nohtih nahaja v obliki na milijone, trdno skupaj stisnjenih celic. Le te so odgovorne za proizvajanje keratinskih vlaken, ki se spletajo v mrežo in ohranjajo čvrstost nohta. Noht je trd in kompakten toliko, kolikor so celice keratina med sabo močno in dobro povezane s keratinskimi vlakni. Zdravje nohtov je v veliki meri odvisno tudi od genov, prav tako pa na njih vplivajo tudi zunanji dejavniki (opravila, močenje rok, itd.) ter skrb, ki jim jo namenjamo. Nohti sami ne morejo ohranjati svojega zdravja, če jih redno ne negujemo in nahranimo s hranili. Za lomljenje nohtov je običajno glavni krivec izsušenost oz. pomanjkanje vlage. Seveda se stanje takih nohtov močno poslabša v zimskih in jesenskih mesecih, ko pade količina vlage v zraku. Lomljivost se še poveča, v kolikor smo z rokami veliko v stiku z vodo. Kaj torej storiti, da bi si naši lomljivi nohti opomogli in bi se prenehali lomiti? Najprej je potrebna zunanja nega – sem spada vlaženje rok s kremami, ki so bogate v vitaminom E in lanolinom. Prav tako je potrebno biti previden pri uporabi acetonov in lakov za nohte. Če ne uporabljamo kvalitetnih lakov, ti nohte še dodatno izsušijo, kar samo poslabša lomljenje. Nekateri strokovnjaki zato priporočajo, da pri lomljivih nohtih zmanjšamo uporabo lakov in acetona. Seveda je za boj zoper lomljive nohte mogoče marsikaj storiti tudi s spremenjeno prehrano. Ta naj bo bogata z minerali in vitamini, če pa z njo ne morete popraviti stanja, je mogoče na stanje nohtov vplivati tudi z uživanjem 2,5 mg biotina na dan – to je vitamin, ki vpliva na trdnost in zdravje nohtov. Za to, da bi nohte utrdili, lahko uporabimo tudi utrjevalec nohtov, v katerem se nahaja formaldehid. Ta snov spodbudi keratinske celice, da začnejo proizvajati več keratinskih vlaken, ki jih povezujejo. Posledica je trdnejši noht, ki je manj občutljiv na mehanske udarce. Kljub temu, da je takšna rešitev na kratki rok lahko zelo učinkovita, pa utrjevalcev za nohte ni dobro uporabljati predolgo, saj se lahko zgodi, da nohti postanejo pretrdi in se dvignejo iz posteljice nohta.

Kljub intenzivni negi od zunaj in od znotraj pa bodite potrpežljivi, saj bodo prave spremembe oziroma izboljšave na nohtih najverjetneje vidne šele čez nekaj mesecev, običajno čez približno pol leta.

Cepljenje nohtov

Najpogostejši razlog za cepljenje nohtov je voda – nohti se navadno cepijo osebam, ki so veliko v stiku z vodo in si nohte (oz. roke) kar naprej močijo ter sušijo. Cepljenje je sicer lahko tudi posledica uporabe agresivnih čistil, kar je mogoče preprečiti z uporabo zaščitnih rokavic. Lahko pa se nohti cepijo tudi zato, ker vam primanjkuje vitaminov in je vaša prehrana preveč enolična. Proti cepljenju se je najlažje boriti tako, da nohte ustrezno zaščitimo pred stikom z vodo. Prav tako se priporoča, da se take nohte striže čim bolj na kratko in se jih ne oblikuje s pilico za nohte – ta namreč situacijo pogosto poslabša. Nohte je mogoče zaščititi tudi s kvalitetnim lakom za nohte, čeprav pretirana uporaba odstranjevalca lakov za nohte lahko naredi veliko škode.

Preberite še več nasvetov, kako do lepih nohtov!

Spoznajte izdelke

Keune SO PURE COLOR

Keune So Pure Color je nežna trajno obstojna barva za lase, 100% brez amoniaka in parabenov. Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek

Keune SO PURE RECOVER

Za obnovo, nego in utrjevanje poškodovanih las. Aromaterapevtsko doživetje s Keune So pure Recover linijo. Nova linija obsega šampon, masko, olje in balzam v spreju. So Pure natural balance - wellness za vaše lase! Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek

Keune BOND FUSION

Ponovno poveže pretrgane vezi v laseh in zagotavlja 43% manj lomljenja las. Bond fusion lahko uporabite kot samostojni tretma ali dodatek k barvi! Meša se lahko v barve kateregakoli proizvajalca. Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek