Miti in resnice o naravni kozmetiki
Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani
naravna kozmetika
Miti in resnice o naravni kozmetiki

Verjetno je najpogostejša zmota ali mit o naravni kozmetiki ta, da je vsak izdelek, ki se oglašuje za naravnega, tudi zares narejen iz povsem naravnih sestavin in kot tak torej zdrav. V resnici se lahko kot naravna kozmetika označujejo vsi izdelki, ki vsebujejo vsaj vzorec naravni sestavin (1 – 5 %), ostale pa so lahko sintetične in pridobljene iz naftnih derivatov. Glede na to, da se lahko zdravju nevarne sestavine, ki se nahajajo v mnogih kozmetičnih izdelkih, preko kože v nekaj letih nalagajo v naš organizem in povzročajo mnoge resne zdravstvene težave (rak na dojkah, neplodnost, ipd.), je premislek o tem, zakaj kupovati zdravju prijazno kozmetiko, več kot na mestu. Ker večina kupcev nima ustreznega znanja o tem, kateri izdelki so naravni in kateri ne, se je pri nakupu najbolje držati certifikata pooblaščenega organa.

Prava naravna kozmetika je certificirana

Naravna kozmetika, ki vsebuje naravne sestavine, lahko pridobi certifikat. To, v kolikšni meri je nek izdelek naraven, nam pove certifikat, ki ga pridobi. Certifikat lahko kozmetični izdelki pridobijo na podlagi tega, da zadostijo predpisanim standardom. Te standarde sprejemajo državni uradi ali panožna (strokovna) združenja in so tudi vpisani v zakonodajo. Kateri standardi so najbolj priznani v Evropi?

Da je neka kozmetika torej zares naravna, nam pove oznaka na embalaži. Izdelki s certifikati so sicer navadno nekoliko dražji, a se jih splača kupovati vsaj iz dveh razlogov. Prvi je ta, da izdelki niso zdravju škodljivi, drugi pa ta, da taki izdelki ne škodujejo okolju. Pri nakupu kozmetike s certifikatom je dobro preveriti tudi, ali gre za naravno in ekološko kozmetiko – torej tudi takšno, ki vsebuje sestavine, pridelane na ekološki način (brez uporabe pesticidov, testiranja na živalih, ipd.). V kolikor naravna kozmetika vsebuje 95 % naravnih sestavin, jo lahko uvrščamo med naravno, če pa je teh sestavin med 70 – 90 %, pa velja za kozmetiko, ki je narejena iz naravnih sestavin.  Običajno se v naravni kozmetiki uporabljajo tudi nekatere sestavine živalskega izvora – npr. čebelji vosek, lanolin, propolis.

Naravna kozmetika tudi zdravi

Mnogi se za uporabo naravne kozmetike odločijo tudi pri problematični koži, ko so za njeno stabilizacijo poizkusili že vse druge možnosti. Naravna kozmetika pogosto pomaga in pomiri aknasto in lišajasto kožo, prav tako pa je najbolj primerna tudi pri preobčutljivi koži. Taka kozmetika namreč kože ne draži in ne povzroča kakršnih koli alergij. Naravna kozmetika s svojimi sestavinami normalizira lipidno stanje kože in pomaga k vzpostavitvi harmonije kožnih procesov.

Katere sestavine pa škodijo naši koži?

Posebej pozorni moramo biti pri uporabi izdelkov, ki vsebujejo katero izmed spodnjih zdravju škodljivih sestavin:

Spoznajte izdelke

Keune SO PURE COLOR

Keune So Pure Color je nežna trajno obstojna barva za lase, 100% brez amoniaka in parabenov. Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek

Keune SO PURE RECOVER

Za obnovo, nego in utrjevanje poškodovanih las. Aromaterapevtsko doživetje s Keune So pure Recover linijo. Nova linija obsega šampon, masko, olje in balzam v spreju. So Pure natural balance - wellness za vaše lase! Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek

Keune BOND FUSION

Ponovno poveže pretrgane vezi v laseh in zagotavlja 43% manj lomljenja las. Bond fusion lahko uporabite kot samostojni tretma ali dodatek k barvi! Meša se lahko v barve kateregakoli proizvajalca. Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek