Nega rok pozimi
Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani
roke pozimi
Nega rok pozimi

Pozimi si koža naših rok, pa tudi obraza in ostalega telesa, zasluži posebno in izdatno nego. Zimske temperature, oster veter, suh zrak v ogrevanih prostorih ter velike temperaturne razlike močno vplivajo na kožo rok in nohte. Ostale dele telesa pozimi pokrijemo in zavijemo v topla oblačila, roke in nohti pa so običajno najbolj neposredno izpostavljeni zimskim vremenskim razmeram. Vse to se seveda pozna na videzu in tudi občutku kože na rokah. Pozimi se rado zgodi tudi to, da se spremeni struktura nohtov, ki postanejo bolj krhki, občutljivi in se hitreje lomijo. Veliko ljudi se v tem letnem času sooča s suho kožo – pri nekaterih je koža tako suha, da lahko razpoka do krvi, kar je zelo boleče. Ker zima traja vsaj nekaj mesecev, je dobro vedeti, kako svojo kožo na rokah primerno negovati, da se izognemo suhi, razpokani koži in poškodovanim nohtom.

Uporaba kreme za roke

Nekateri jo morajo zaradi suhe kože uporabljati kar preko celega leta, drugi pa tovrstnih izdelkov za nego kože rok sploh ne uporabljajo. Pozimi se problemi s suho kožo najlažje rešujejo tako, da takšne kreme uporabljamo izdatno. To pomeni, da kremo na suho kožo nanašamo večkrat dnevno. Ni pa smiselno pretiravati v količini – če je krema kvalitetna, zadostuje že za debel lešnik kreme, ki jo nato enakomerno razporedimo po celotni površini rok. Najpomembneje je, da jo nanesemo pred spanjem, saj se v tem času koža najbolj globinsko regenerira. Namazane roke nikoli ne zavijamo v brisače ali rokavice, saj na ta način tkanina vpije vlažilno kremo. Prav tako je smiselno kremo za roke nanašati po močenju tok in med delom. Koža se na takšen tretma običajno hitro odzove, še posebej, če ji privoščimo kvalitetne izdelke za nego kože rok in nohtov. V kolikor je stanje kože na rokah zares zaskrbljujoče, potem je smiselno poseči po izdelkih, ki vsebujejo karitejevo maslo ali ognjič, ki sta zelo hranilna in kožo izdatno nahranita, poškodovane dele pa hitreje pozdravita. Kvalitetne kreme za roke se dobro vpijejo in rok ne mastijo (ne naredijo mastnega filtra na površini kože), ampak delujejo nanjo globinsko. Za hitro navlaženost izsušene kože rok lahko poizkusite tudi s tem, da vanjo vtrete kokosovo, olivno ali arganovo olje.

Rokavice

V zimskem času lahko veliko naredimo tudi s preventivo – z zunanjo zaščito naših rok. To pomeni, da uporabljamo rokavice – tako pri gospodinjskih opravilih, kakor tudi, ko se odpravimo ven, na mrzel zrak. Rokavice lahko kožo rok zaščitijo pred pokanjem in nenehnim občutkom izsušenosti, čeprav pri močno suhi koži brez sočasne uporabe vlažilnih krem za roke najbrž ne bo šlo. Zelo pomembno je, da rokavice dosledno uporabljamo pri močenju rok – npr. pri pomivanju posode, čiščenju in ostalih podobnih gospodinjskih opravilih. Za kožo rok so razna čistila in mila še posebej škodljiva.

Umivanje rok

Če želimo zaščititi kožo rok, potem moramo biti pazljivi tudi pri umivanju. Roke si pozimi ni dobro umivati s pretirano vročo vodo, precej bolj primerna je mlačna voda. Prav tako ni dobro pretiravati z uporabo mil. Če milo vendarle morate uporabiti, potem poskrbite, da boste roke umivali s pH-nevtralnim in ne-odišavljenim milom, v katerem se nahajajo vlažilne sestavine. Če za umivanje rok uporabljate običajna, bazična mila, potem ta uničijo kislo, zaščitno plast na rokah, ki skrbi za zaščito pred umazanijo in okužbami.

Urejeni in pristriženi nohti

Poškodovano kožo in nohte na rokah lahko med zimo obvarujete tudi tako, da daljše nohte nekoliko pristrižete. S tem se izognete poškodbam, ki so pogoste pri daljših, a lomljivih nohtih. Med zimskimi meseci si je smiselno privoščiti tudi kakšno manikuro več, doma pa lahko za nohte poskrbimo tako, da jih tu in tam potopimo v mlačno vodo, v katero dodamo nekaj kapljic sveže stisnjenega soka limone.

Masaža rok

Za svoje roke lahko učinkovito poskrbite tudi tako, da si jih redno masirate. Masaža bo iz rok pregnala mraz in pospešila krvni obtok. Koža bo na ta način bolje prekrvavljena in bolj zdrava. Nekateri svoje roke raje prepustijo strokovnjakom, ki pri masaži lahko uporabijo tudi razna olja in losijone, da je učinek še boljši. V kremo, ki jo uporabite pri masaži, lahko kanete tudi nekaj kapljic eteričnega olja (npr. eterično olje rožmarina) in tako poskrbite za izdatnejše vlaženje.

Vlažilnik zraka

Če imate v svojem domu izrazito suh zrak, potem razmislite o uporabi vlažilnika. Suh zrak namreč ne izsušuje samo sluznic (oči, usta, grlo, itd.), ampak tudi kožo. Glede na to, da so roke ves čas izpostavljene, se suh zrak običajno najbolj pozna ravno na koži rok. Na voljo so električni vlažilniki zraka, ki sami dozirajo količino pare, ki vlaži zrak, za hitro rešitev pa pomaga tudi posodica z vodo, ki jo postavimo poleg ali na radiator. Če želite na ta način svoj dom še odišaviti, lahko uporabite kapljico eteričnega olja ali rožno vodo.

Spoznajte izdelke

Keune SO PURE COLOR

Keune So Pure Color je nežna trajno obstojna barva za lase, 100% brez amoniaka in parabenov. Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek

Keune SO PURE RECOVER

Za obnovo, nego in utrjevanje poškodovanih las. Aromaterapevtsko doživetje s Keune So pure Recover linijo. Nova linija obsega šampon, masko, olje in balzam v spreju. So Pure natural balance - wellness za vaše lase! Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek

Keune BOND FUSION

Ponovno poveže pretrgane vezi v laseh in zagotavlja 43% manj lomljenja las. Bond fusion lahko uporabite kot samostojni tretma ali dodatek k barvi! Meša se lahko v barve kateregakoli proizvajalca. Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek