Kako do lepih nohtov?
Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani
lepi nohti
Kako do lepih nohtov?

Lepi nohti so želja vsake ženske. Žal pa se mnoge soočajo s krhkimi, lomljivimi ali razcepljenimi nohti, s katerimi niso zadovoljne. Urejenost nohtov je pomemben del osebne higiene in izgleda, zato ni nepomembno, kakšne nohte imamo. Ker so nohti precej na udaru, ko gre za opravljanje raznih del (npr. pomivanje posode, tipkanje, čiščenje, ipd.), jih je toliko težje vzdrževati močne ali dolge. Zelo pogosta težava tudi ta, da se na videz povsem zdravi nohti že ob najmanjšem udarcu povsem nepričakovano odlomijo. Ker se struktura nohtov lahko zaradi zunanjih vplivov in zdravja ženske hitro spreminja, je potrebno negi nohtov posvečati dovolj pozornosti in ukrepati, ko opazimo, da nohti postajajo manj močni ali celo razcepljeni. Predstavljamo vam nekaj nasvetov, da bodo vaši nohti vselej zdravi, močni in trdni.

Pijte dovolj vode

Voda je nujna za življenje in normalno delovanje celotnega organizma. Količina zaužite vode pa vpliva tudi na zdravje in trdnost nohtov.  Kar 18 % nohtov namreč tvori voda. Trdnost nohtov je odvisna od keratina – od števila in povezanosti keratinskih celic. Keratinske celice proizvajajo keratinska vlakna, ta pa s prepletanjem tvorijo mrežo, ki nohte ohranja trdne in čvrste. Nohti so močni, če so keratinske celice močno stisnjene in povezane in če so tesno prepletena tudi vlakna.

Najbolj pogosti težavi z nohti sta lomljivost in cepljenje. Oboje je moč odpraviti, če poznamo njun vzrok.

Če se lomijo…

… potem je najbolj učinkovita rešitev za to redna uporaba kreme, ki vsebuje vitamin E in lanolin. Lomljivost nohtov je posledica izsušenosti. Taki nohti so neprožni in trdi na otip, pri udarcu pa se hitro zlomijo. Do povečanih težav z lomljivostjo lahko pride tudi, ko pade temperatura zraka in je v ozračju manjša vlaga.

V kolikor so naši nohti večino časa izpostavljeni vodi in ostalim zunanjim vplivom, ki negativno vplivajo nanje, si jih je dobro zaščititi s kakovostnim lakom za nohte.

S krhkimi in k lomljenju nagnjenimi nohti pa se pogosto soočajo tudi ljudje, ki so veliko v stiku z vodo (npr. čistilci, natakarji, frizerji, ipd.). Najboljša zaščita je torej krema, ki jo večkrat dnevno vtremo v nohte, še zlasti po močenju rok. Vlago v nohtih do določene mere lahko zadržuje tudi lak za nohte – toda ne tak, ki se hitro suši (tak lak še bolj izsuši noht). V kolikor so težave z lomljivostjo zares hude, dermatologi priporočajo tudi uživanje 2,5 mg vitamina biotin dnevno, toda spremembe je običajno mogoče opaziti šele po pol leta. V tem času si nohti lahko opomorejo in tudi nekoliko zrastejo.

Če so tanki…

… potem se radi upogibajo. Noht je povprečno debel cca. 0,5 mm, nekateri pa opažajo, da so njihovi nohti tanjši. Tanki in upogljivi nohti pomenijo, da je keratinskih celic v njih manj in so tudi slabše povezane, redkejša pa so tudi vlakna. Najboljša rešitev za to težavo so utrjevalci za nohte, ki vsebujejo sestavino formaldehid. Slednji namreč spodbudi keratinske celice, da proizvedejo večje število vlaken, ki se nato povežejo in utrdijo noht. Strokovnjaki sicer opozarjajo, da lahko tovrstne utrjevalce uporabljamo zgolj nekaj tednov, saj sicer nohti lahko postanejo preveč močni in se začnejo dvigovati iz posteljice.

Poskrbite za nohte in ob-nohtno kožico tudi z vlažilnimi kremami.

Če se cepijo…

… potem morate poiskati pravi vzrok za to težavo in ga odpraviti. Razcepljenost nohtov je namreč lahko posledica nenehnega močenja in sušenja rok, uporabe agresivnih čistil, v redkih primerih pa tudi pomanjkanja določenih vitaminov. Najboljša zaščita pred cepljenjem je preventiva – med čiščenjem in močenjem rok, je dobro nositi zaščitne rokavice, nohte pa premazati s kakovostnim lakom za nohte. Proti razcepljenosti si lahko pomagamo tudi s tem, da nohte pristrižemo na kratko in jim pomagamo, da si opomorejo. S tem tudi zmanjšamo možnost, da bi se noht zlomil ali razcepil. Cepljenje poslabša tudi uporaba nekakovostnih pilic za nohte in napačna tehnika piljenja – noht vselej pilimo tako, da pilo uporabljamo zgolj v eno smer (nikoli ne »žagamo« levo desno po nohtu, ampak npr. pilimo samo v desno).

Spoznajte izdelke

Keune SO PURE COLOR

Keune So Pure Color je nežna trajno obstojna barva za lase, 100% brez amoniaka in parabenov. Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek

Keune SO PURE RECOVER

Za obnovo, nego in utrjevanje poškodovanih las. Aromaterapevtsko doživetje s Keune So pure Recover linijo. Nova linija obsega šampon, masko, olje in balzam v spreju. So Pure natural balance - wellness za vaše lase! Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek

Keune BOND FUSION

Ponovno poveže pretrgane vezi v laseh in zagotavlja 43% manj lomljenja las. Bond fusion lahko uporabite kot samostojni tretma ali dodatek k barvi! Meša se lahko v barve kateregakoli proizvajalca. Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek