Prhljaj - kako se ga rešiti?
Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani
znebiti se prhljaja
Prhljaj – kako se ga rešiti?

Prhljaj je zelo pogosta težava, s katero se srečuje veliko odraslih ljudi. Gre tudi za pogosto težavo pri adolescentih, svoj vrhunec pa običajno doseže okoli 20. leta. Prhljaj predstavlja ne-vnetno stanje lasišča, pri kateri pa prihaja do prekomernega luščenja lasišča. Posledica tega so bele pike ali kar večji kosi lasišča, ki jih lahko opazimo v laseh, na obleki, vzglavniku, naslonjalu, ipd.  Po raziskavah naj bi se z zdravega lasišča ob umivanju s šamponom odluščilo malo manj kot 500.000 celic na cm2, pri prhljaju pa je odluščenih celic kar enkrat več, torej okoli 800.000 na cm2. Če poleg luščenja kože opazimo tudi neprijetno srbečico, potem gre za vnetne spremembe na koži, ki se imenujejo Seboroični dermatitis. V tem primeru vnetja lahko poslabša vlažno ali vroče okolje, znojenje, mehanično draženje, ipd. K sreči naj bi imelo tovrstne težave zgolj 2 % odraslih ljudi, pretežno moških.

Danes so v boju zoper prhljaj na voljo številni učinkoviti kozmetični izdelki – šamponi, s katerimi je mogoče prhljaj kontrolirati ali celo povsem zajeziti.

Zakaj prhljaj nastane?

Prhljaj se pogosteje pojavlja pri moških. Strokovnjakom zaenkrat še ni uspelo ugotoviti, ali je glavni razlog za nastanek prhljaja prisotnost glivice Pityrosporum ovale, ali pa je prisotnost te glivice zgolj eden izmed dejavnikov nastanka prhljaja. Ugotovitve kažejo, da povečano število glivic pomeni več prhljaja in obratno, da zmanjšano število glivic pomeni manj prhljaja. Večina preparatov za preprečevanje prhljaja se zato osredotoča na uničevanje škodljivih glivic na lasišču.

Prhljaj lahko povzročajo oziroma poslabšajo tudi hormonske spremembe, stres, spremenjen način prehranjevanja, padec imunske odpornosti, bolezni, itd.

Zdravljenje prhljaja

Danes so k sreči na voljo mnogi učinkoviti šamponi, ki pomagajo, da luščenje povrhnjice omejimo, stanje pa kontroliramo. Tovrstni preparati običajno vsebujejo sestavine, ki preprečujejo razmnoževanje za prhljaj škodljive glivice. Pri uporabi takšnih šamponov se priporoča, da se lasišče najprej s preparatom našamponira, nato pa šampon na glavi pustimo 5-10 min. Po tem času lasišče temeljito umijemo, tako da ves šampon izperemo iz las. Takšne preparate je priporočljivo uporabljati nekaj tednov zapored, 2-3 krat na teden, kasneje pa 1-krat tedensko. Ko opazimo izboljšanje (ko torej prhljaj izgine), je priporočljivo, da s takšno terapijo prekinemo za 1-3 mesece. V času prekinitve se priporoča uporaba pH nevtralnih šamponov, ki niso agresivni.

Težave s prhljajem se po določenem času običajno ponovijo, saj je obolenje kronično, zato strokovnjaki svetujejo, da se terapija s preparati za preprečevanje prhljaja v takem primeru ponovi.

Težave s prhljajem so običajno slabše v hladnem obdobju leta, poleti pa se težave zmanjšajo. Razlog za to je večja izpostavljenost ultravijoličnim žarkom, kar blagodejno vpliva na zaviranje nastajanja prhljaja. Mnogi strokovnjaki so prepričani, da je izboljšanje stanja poleti povezano tudi z obdobjem dopustov, počitkom, manj stresa in ugodno klimo.

Kdaj k zdravniku?

Z raziskovanjem sprememb na koži lasišča se ukvarjajo dermatologi. V kolikor opazimo, da se na določenih predelih lasišča vnetnim spremembam, luščenju, mastnemu lasišču in srbečici pridruži še izpadanje las, je priporočljivo obiskati dermatologa. Po učinkovitem zdravljenju izpadanje običajno poneha. Dermatologi skušajo pomiriti srbečico, prav tako pa odpraviti vnetje ter preprečiti, da bi nastajale nove luske. Vsa zdravila, ki so namenjena preprečevanju prhljaja, lahko predpišejo le dermatologi in se običajno uporabljajo le za določen čas. Za dolgotrajnejšo nego lasišča, ki je nagnjeno k luščenju, si sami lahko pomagamo z uporabo sredstev za preprečevanje prhljaja, ki so na voljo v drogerijah, lekarnah in trgovinah.

Spoznajte izdelke

Keune SO PURE COLOR

Keune So Pure Color je nežna trajno obstojna barva za lase, 100% brez amoniaka in parabenov. Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek

Keune SO PURE RECOVER

Za obnovo, nego in utrjevanje poškodovanih las. Aromaterapevtsko doživetje s Keune So pure Recover linijo. Nova linija obsega šampon, masko, olje in balzam v spreju. So Pure natural balance - wellness za vaše lase! Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek

Keune BOND FUSION

Ponovno poveže pretrgane vezi v laseh in zagotavlja 43% manj lomljenja las. Bond fusion lahko uporabite kot samostojni tretma ali dodatek k barvi! Meša se lahko v barve kateregakoli proizvajalca. Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek