Je uporaba dezodorantov zdrava?
Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani
dezodorant
Je uporaba dezodorantov zdrava?

Dezodorante uporablja veliko ljudi in mnogim pomenijo nepogrešljiv del osebne nege. Njihov namen je preprečevanje potenja in neprijetnega vonja. Potenje je sicer normalen fiziološki proces, s katerim iz telesa odvajamo strupe in škodljive snovi. Mnogi strokovnjaki zato opozarjajo, da je lahko prekomerna uporaba dezodorantov celo škodljiva za naše zdravje. Poglejmo si, katere snovi so še posebej nevarne in kako lahko uporabo dezodorantov zmanjšamo na minimum, ne da bi zato trpel naš vonj. Je mogoče na svoj telesni vonj vplivati tudi na drugačne načine?

Dezodoranti in zdravje

Sredstva proti potenju naj bi po mnenju zdravstvene stroke pospeševala razvoj škodljivih bakterij v predelu pazduh. Večina dezodorantov vsebuje sredstva proti potenju in vonju, ki slabo vplivajo tudi na bakterije in glivice, ki so prisotne na koži. Dezodoranti naj tako ne bi prekrili le slabega vonja, ampak naj bi uničili tudi mnoge bakterije, ki so našemu zdravju potrebne in koristne. Z uničenjem mnogih dobrih mikrobov, pa se povečuje možnost za razmnoževanje slabih oziroma škodljivih. Strokovnjaki so zato povečini mnenja, da je uporaba dezodorantov sicer dopustna, a ne prepogosto, vsakodnevno in za daljša obdobja. Če dezodorante uporabljamo le tu in tam, potem se na koži uspejo razmnožiti dobre bakterije (stafilokoki). Znanstveniki so ob redni uporabi dezodorantov ugotovili tudi, da se na predelu pazduh razvijejo mnoge bakterije, ki jih ne znajo razvrstiti. Najmanj bakterij je bilo moč opaziti pri ljudeh, ki sredstev proti potenju ne uporabljajo. Dezodoranti torej lahko škodujejo bakterijski sestavi kože, v kolikor z njihovo uporabi pretiravamo. Pretirana in redna uporaba dezodorantov lahko tudi maši pore in povzroča, da koža v predelu pazduh ne more dihati.

Nekatere raziskave v preteklosti so povezovale tudi pogosto uporabo dezodorantov in razvoj raka na dojkah, toda ugotovitve še niso znanstveno potrjene ali ovržene. Mnogi strokovnjaki so zato mnenja, da je zmerna uporaba dezodorantov dopustna, še zlasti, če ljudje posegajo po naravnih dezodorantih, ki v sebi ne vsebujejo kemičnih snovi, katere utegnejo spremeniti bakterijsko sestavo kože.

Kaj uporabiti namesto dezodorantov?

Na svoj vonj lahko vplivamo tudi z drugimi načini, ne zgolj z uporabo dezodorantov. Najpomembnejša je redna higiena – predele pazduh in druge predele, kjer prihaja do potenja, lahko vsakodnevno umivamo z nežnimi mili, ki odpravijo vonj in odmrle telesne celice. Veliko naredimo tudi z redno depilacijo pazduh, saj dlake lahko zadržujejo neprijeten vonj. Pomembna je tudi hrana in življenjski slog. Ljudje, ki jedo zdravo, raznovrstno in uravnoteženo prehrano imajo boljši telesni vonj kakor ljudje, ki jedo nezdravo hrano. Pomembno se je ogibati pretirani uporabi česna in pikantnih začimb, prav tako je bolje opustiti pretirano mastno hrano. Na vonj vplivamo tudi s pitjem zadostnih količin vode, saj s tem telesu omogočimo, da škodljive snovi raztopi in izloči iz telesa preko ledvic. Na vonj vpliva tudi hormonsko ravnovesje in jemanje zdravil. Pomembno je tudi gibanje, s katerim pospešimo izločanje škodljivih snovi, tako da se v preostalem delu dneva ne izločajo tako močno. Namesto vsakodnevne uporabe dezodorantov lahko uporabimo tudi kreme za telo, s katerimi namažemo telo, s tem pa kožo navlažimo in odišavimo.

Spoznajte izdelke

Keune SO PURE COLOR

Keune So Pure Color je nežna trajno obstojna barva za lase, 100% brez amoniaka in parabenov. Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek

Keune SO PURE RECOVER

Za obnovo, nego in utrjevanje poškodovanih las. Aromaterapevtsko doživetje s Keune So pure Recover linijo. Nova linija obsega šampon, masko, olje in balzam v spreju. So Pure natural balance - wellness za vaše lase! Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek

Keune BOND FUSION

Ponovno poveže pretrgane vezi v laseh in zagotavlja 43% manj lomljenja las. Bond fusion lahko uporabite kot samostojni tretma ali dodatek k barvi! Meša se lahko v barve kateregakoli proizvajalca. Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek