Katera živila jesti za dolge in močne lase?
Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani
hrana za dolge lase
Katera živila jesti za dolge in močne lase?

Večina žensk si želi dolgih, sijočih, zdravih in močnih las. Žal pa se marsikatera ženska sooča s krhkimi, lomljivimi lasmi, ki se radi cepijo ali so brez leska. Veliko žensk se tako dolga leta trudi za dolge lase, pa jim to nikakor ne uspeva ali pa jim uspe po zelo dolgem času. Nekatere se zato odločijo, da bodo posegle po raznih preparatih in kozmetičnih izdelkih za lase, s katerimi bi okrepile strukturo svojih las (razne maske za lase, šamponi za krepitev las, balzami, itd.), toda pogosto lahko s tem lasem samo nekoliko pomagamo, ne smemo pa od takšnih tretmajev pričakovati čudežev. Prav tako dolgotrajna uporaba agresivnih in umetnih pripravkov lahko lasem naredi tudi precej škode. Ker lasje ljudem rastejo različno hitro, je tudi povsem normalno, da nekaterim pač zrastejo hitreje kakor drugim, tega naravnega procesa pa tudi ne moremo kar prilagoditi svojim željam. Kljub temu lahko lasem pomagamo in jih spodbudimo, da bi rast potekala nekoliko hitreje. Za lepoto in hitrejšo rast lahko največ naredimo z ustrezno prehrano. Če vemo, katera živila jesti, potem bodo tudi naši lasje rastli hitreje in bodo postali močnejši. Poglejmo si torej, kaj jesti, da bodo naši lasje hitreje rasli, postali močnejši in daljši!

Lasje nam rastejo različno hitro, vendarle pa je splošna ocena, da naj bi nam v enem letu zrastli približni 15 cm. Na stanje, strukturo in rast las veliko vplivajo tudi geni.

Prehrana za hitrejšo rast in močnejše lase

V hrani se nahajajo vitamini in minerali, ki so ključni za to, da so naši lasje zdravi, močni, dolgi in da hitro rastejo. Nekatera živila so s tovrstnimi hranili bogatejša kakor druga, zato je dobro vedeti, kaj jesti za lepe lase.

Oreščki

Marsikdo med nami si pred televizijo ali preko dneva rad privošči razne nezdrave prigrizke. Zakaj ne bi namesto takšne prazne hrane kot je čips ali smoki raje uživali zdrave oreščke, ki niso samo okusni, ampak tudi izjemno hranljivi. Oreščke se priporoča tudi vsem tistim, ki imajo visok nivo holesterola v krvi, saj spadajo med zdravo živilo, ki skrbi za varovanje srca. V oreščkih se nahaja veliko omega3 maščobnih kislin, v njih pa je tudi alfa-linolenska kislina, ki preprečuje nastanek neprijetnega prhljaja in pripomore k temu, da so lasje gladki in sijoči. Na nek način je delovanje te snovi zelo podobno delovanju balzama. Med najbolj bogatimi oreščki so brazilski oreščki, ki pripomorejo k temu, da lasje ostanejo zdravi, negujejo pa tudi skalp.

Losos

O tem, da je losos zelo z minerali in vitamini bogata riba, je bilo najverjetneje zapisanega že mnogo, le redko pa se poudarja tudi njegova vloga pri negovanju oziroma doseganju dolgih in močnih las. Losos je zelo zdrav in prijeten na okus, pohvali pa se lahko z bogato vsebnostjo omega3 maščobnih kislin, ki so odločilne za negovanje skalpa. V teh maščobnih kislinah se nahaja obilo vitamina B12 in železa, ki neposredno vplivata na hitrost rasti in na samo kakovost rast. Če v svoje telo ne vnašamo dovolj hranilnih snovi, potem so posledice vidne v krhkosti in lomljenju las, prav tako pa je mogoče opaziti tudi suh skalp.

Temno listna zelenjava

Za lase je potrebno uživati tudi veliko zelenjave, ki ima temno zelene liste. Med takšno zelenjavo denimo sodi blitva, špinača, brokoli, itd. Ta zelenjava je še posebej bogat vir vitamina C in A, v njej pa je tudi obilo kalcija in železa. Če želite, da se železo v vaš organizem zares veže v polni meri, potem zraven zaužijte veliko vitamina C – na primer: špinačo si pripraviti v obliki solate in jo pokapajte z nekaj kapljicami limoninega soka namesto kisa. Če telesu primanjkuje vitaminov A ali C, so lasje lomljivi in krhki, načeto pa je tudi zdravje tkiva las. Od zelenjave na lase zelo pozitivno vpliva tudi korenje.

Mlečni izdelki

Za lase je eden najpomembnejših mineralov kalcij, tega pa v največji meri najdemo v mleku in mlečnih izdelkih. V teh izdelkih je tudi obilo kazeina (mlečna beljakovina) in sirotke, ki sta nujen vir beljakovin, potrebnih za to, da rastejo in so močni.

Meso  in jajca

Struktura las je skoraj v celoti iz beljakovine keratin, ki sestavlja tudi glavnino nohtov in povrhnje plasti kože. Težave z lasmi so pogosto sočasne s težavo z nohti (krhki, lomljivi nohti, cepljenje nohtov, tanki nohti, itd.) in s težavami s kožo. V jajcih in mesu se zato nahaja obilo snovi, ki pripomorejo k temu, da so lasje zdravi in močni. V jajcih se nahajata tudi biotin in vitamin B12 – dve ključni sestavini pri lepih laseh.

Polnovredne žitarice

Polnovredne žitarice so bogate s cinkom, železom in vitaminom B. Cink je odločilnega pomena za tvorjenje novih celic, uravnavanje hormonov, absorpcijo vitaminov in sintezo beljakovin. Če cinka v telesu primanjkuje, to pomeni tanke, lomljive lase, ki močno izpadajo in rastejo bistveno počasneje. Najbolje je s polnozrnatimi žitaricami začeti svoj dan – bodisi v obliki kosmičev ali polnozrnatega kruha.

Kaj še pripomore k hitrejši rasti las?

Poleg prehrane lahko rast las nekoliko spodbudite tudi s tem, da redno strižete konice las, pa čeprav se vam bo nemara zdelo, da na ta način vaši lasje postajajo vse krajši. Svojim lasem je od časa do časa potrebno privoščiti tudi posebno nego z balzamom ali masko za lase, ki jih dodatno nahrani in navlaži. Daljši, kot je las, več vitaminov in drugih hranilnih snovi namreč potrebuje za svojo rast in zdravje.

Spoznajte izdelke

Keune SO PURE COLOR

Keune So Pure Color je nežna trajno obstojna barva za lase, 100% brez amoniaka in parabenov. Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek

Keune SO PURE RECOVER

Za obnovo, nego in utrjevanje poškodovanih las. Aromaterapevtsko doživetje s Keune So pure Recover linijo. Nova linija obsega šampon, masko, olje in balzam v spreju. So Pure natural balance - wellness za vaše lase! Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek

Keune BOND FUSION

Ponovno poveže pretrgane vezi v laseh in zagotavlja 43% manj lomljenja las. Bond fusion lahko uporabite kot samostojni tretma ali dodatek k barvi! Meša se lahko v barve kateregakoli proizvajalca. Spoznajte izdelek >>
Spoznajte izdelek